Flexibeler en efficiënter produceren?

LeanScan aanvragen

SMED  

SMED is een krachtig instrument om omsteltijden in processen en machines te verkorten. SMED staat voor Single Minute Exchange of Die 

Minder verspillingen

De SMEDmethode stelt dat een efficiënte ombouw in zo kort mogelijke tijd moet gebeuren. Door sneller om te stellen wordt er bijgedragen aan het wegwerken van verspillingen binnen een productieproces. Hierbij kun je denken aan een machine die van productielijn A wordt omgesteld naar productielijn B 

Meer flexibiliteit in je productie 

Door de omsteltijden zo kort mogelijk te maken, wordt de wachttijd verkort. Het wordt dan interessanter om kleinere series te produceren en dat leidt weer tot minder overproductievoorraden, transport en wachten. Dus nog minder verspillingEn het zorgt voor meer flexibiliteit. Het doel van SMED is niet alleen maar zo snel mogelijk omstellen, maar om zo flexibel en efficiënt mogelijk veel verschillende producten maken. 

Omstellen op topsnelheid  

Een mooi voorbeeld van een omstelproces op topsnelheid is een pitstop tijdens de Formule 1. De tijd die nodig is om de banden te wisselen en eventueel onderdelen te vervangen is de afgelopen jaren drastisch ingekort. Dit maakt de race nog spannender.  De snelheid van de pitstop kan uiteindelijk het verschil tussen plek 1 of 2!  

Wat is de bottleneck? 

Bij SMED is het belangrijk om de bottleneck op te sporen. De bottleneck wordt als eerste aangepakt. Wanneer dit gebeurd is ontstaat er weer een nieuwe bottleneck. Deze wordt daarna aangepakt.  

Standaardisatie kan helpen 

Bij het ontwerpen van de productielijn of een proces is het van belang om rekening te houden met omstelvriendelijkheid. Door maten te standaardiseren wordt de omstelnoodzaak beperkt. Ook de volgorde van de batches is belangrijk.  

Hulp nodig?  

Hoe is het gesteld met de omsteltijden in jouw organisatie? Wij kijken graag samen met jouw team naar de mogelijkheden tot verbetering. Neem contact met ons op. We helpen je graag!