Continu verbeteren

en meer plezier door 

slimmer werken!

LeanScan aanvragen

Wat is Lean? 

Lean is geen quick fix! Het is een ‘way of life’. Een keuze voor de lange termijn. Lean gaat over het structureel aanpakken van processen, continue verbetering en investeren in mensen. Van iedereen wordt daarbij inbreng verwacht. Van de werkvloer tot directie. Bij Lean gaat het vooral om slimmer werken en niet om harder werken! 

Als je Lean werkt dan kijk je naar hoe je optimaal kunt presteren voor je klant. Het is een manier van werken waarbij je kijkt naar wat waardevol is voor de klant. Dit noemen we klantwaarde. Wat ziet de klant als toegevoegde waarde en waarvoor is de klant bereid te betalen? 

 

Wat voegt het toe?  

Alles wat geen waarde toevoegt noemen we binnen Lean verspilling. Vaak voeren bedrijven onbewust enorm veel overbodige stappen uit in een proces. Dit kunnen bijvoorbeeld verspillingen zijn op het gebied van wachttijden, voorraad of onnodig transport.

Het is belangrijk om de activiteiten die waarde toevoegen te behouden en te optimaliseren. De activiteiten die geen waarde toevoegen moeten zoveel mogelijk verwijderd worden.

Slimmer werken 

Dit doe je door gestructureerd en logisch na te denken. En dit stopt niet na één keer kritisch kijken naar een proces. Het is een voortdurend proces van verbeteren. Verbeteren in kleine stapjes. Het gaat daarbij, zoals al eerder gezegd, niet om harder werken, maar juist om slimmer werken. Dit zorgt onder andere voor meer plezier in het werk, betere prestaties en tevreden klanten. Lean is toepasbaar op elk niveau in een organisatie en op elk bedrijfsproces.  

Wat kan Lean werken voor jouw organisatie opleveren? 

  • Snellere en soepel lopende processen; 
  • Meer tevredenheid bij je klanten; 
  • Kortere doorlooptijden; 
  • Hogere betrouwbaarheid van de productie en levering; 
  • Hogere kwaliteit; 
  • Minder klachten; 
  • Meer tevredenheid bij je werknemers; 
  • Dalende kosten; 
  • Het resultaat stijgt! 

Door de inzet van Kaizen, VSM, 5s en andere Lean-tools, gecombineerd met aandacht voor de mens, helpen wij je om jouw organisatie te optimaliseren. Heb je hulp nodig met het optimaliseren van jouw organisatie? Wij kunnen jou helpen! 

Lees meer over de  BedrijfsScans van Smit Supply Chain Advies!