Smit Supply Chain Advies
Pr. Julianastraat 1
8281 CK Genemuiden
T +31 (0) 38 200 40 90
E info@smit-sca.nl

  Waarover wilt u meer informatie ontvangen? Voor welk vakgebied? Of boek hier een gratis online strategiesessie
  Meer weten? Wij nemen contact met je op Neem contact op

  Gartner: 5 fasen sleutel tot bedrijfscontinuïteit in coronacrisis

  Ontdek meer

  Gartner: 5 fasen sleutel tot bedrijfscontinuïteit in coronacrisis

  Een strategische en systematische aanpak om de veerkracht van het verdienmodel van organisaties te versterken is de sleutel voor bedrijfscontinuïteit in de huidige coronacrisis. Een dergelijke aanpak omvat vijf stappen.

  Dit stelt Gartner. “Bedrijven beschikken over traditionele continuïteit strategieën en plannen die zich richten op de continuïteit van middelen en processen, maar voorbij gaan aan het business model. Het business model op zich kan echter een bedreiging vormen voor de continuïteit van de bedrijfsvoering bij externe gebeurtenissen zoals de wereldwijde uitbraak van COVID-19.” Komende dagen posten wij de 5 stappen die Gartner adviseert.

  Fase 1 – definieer het business model

  Bedrijven zouden de focus moeten leggen op kernklanten die van essentieel belang zijn voor de continuïteit van hun bedrijfsvoering. Vervolgens kunnen zij hun business modellen in kaart brengen door vragen te stellen over hun klanten, waardeproposities, mogelijkheden en financiële modellen.

  Ondanks dat CIO’s normaal gesproken geen leiding geven aan het definiëren van business modellen, zouden zij proactief moeten samenwerking met senior business leiders.

  Fase 2 – identificeer onzekerheden

  Deze stap is uit te voeren met behulp van een SWOT-analyse (strength, weakness, opportunity & threat) of een brainstormsessie. Door de brede reeks onzekerheden en dreigingen kan het helpen een heterogene groepen deelnemers met diverse achtergronden en interesses te betrekken. Bedrijven zouden de focus moeten leggen op risico’s die onzekerheden opleveren voor onderdelen van het business model.

  “Directies zouden moeten deelnemen aan brainstormsessies of deze moeten coördineren om onzekerheden van de COVID-19 uitbraak te identificeren”, aldus Gartner.

  Fase 3 – beoordeel de impact

  Een multidisciplinair projectteam kan de impact van geïdentificeerde onzekerheden in beeld brengen en kwantificeren. De IT manager kan bijv. de potentiële impact vanuit een IT-perspectief inzichtelijk maken.

  Fase 4 – ontwerp veranderingen: 

  Op dit punt in het proces ligt de nadruk op het ontwikkelen van nieuwe strategieën in plaats van het inschatten van de haalbaarheid hiervan. Het selecteren en uitvoeren van wijzigingen volgt in de volgende fase. De IT manager zou bijv. digitale technologieën en mogelijkheden kunnen inzetten om ontwerpveranderingen te faciliteren.

  Fase 5 – voer veranderingen door

  Het besluit bepaalde veranderingen uit te voeren is primair een beslissing voor het managementteam. De strategieën voor wijzigingen die in fase 4 zijn gedefinieerd leveren essentiële input voor dit besluitvormingsproces. Gartner adviseert managers de meest aantrekkelijke strategieën te selecteren, wat vaak is gebaseerd op economische berekeningen en intuïtie.

  “In crises zoals de COVID-19 uitbraak zijn flexibiliteit, snelheid en kwaliteit cruciaal voor de continuïteit van de bedrijfsvoering.”

  • Jouw toekomstvisie realiseren
  • Duurzame oplossingen
  • Hoge klanttevredenheid
  • Beter bedrijfsresultaat
  • Optimale (keten)samenwerking


  Wat wij nog meer voor u kunnen betekenen

  Dashboards

  Onze visuele dashboards geven je meer in- en overzicht. Je krijgt de juiste informatie op het juiste moment. Hierdoor kom je meer aan het stuur van jouw organisatie te zitten en kun je richting gaan geven aan de toekomst.

  Supply Chain

  Op zoek naar de optimale balans tussen werkkapitaal, operationele kosten en een optimale servicegraad? Wij helpen jou vanuit Supply Chain management met een heldere aanpak van strategie naar uitvoering en realiseren een maximale ondersteuning.