Wilt u processen optimaliseren?

Door het toepassen van lean technieken of het toepassen van de six sigma methode of QRM helpen wij uw processen te optimaliseren.
Ontdek meer

Wat is Lean?

Het systematisch ontwikkelen van mensen en continu verbeteren van processen om waarde te vermeerderen en verspilling te elimineren.

De term Lean werd door Jim Womack & Dan Jones gelanceerd eind jaren tachtig als naam voor hun managementtheorie, gebaseerd op het Toyota Business Systeem. Lean als business systeem begint met het begrijpen van het hogere doel van een organisatie (Purpose), het ontwerpen en managen van efficiënte processen (Process) en het ontwikkelen van mensen (People).

De door Womack & Jones ontwikkelde managementtheorie draait rond vijf principes die ze hebben beschreven in het boek Lean Thinking.

Wilt u ook verbeteren? Vraag hier meer info aan.

 

Meteen goed van start

Organisaties die voor het eerst met Lean aan de slag willen, hebben vaak iets gemeen: ze kunnen problemen en knelpunten goed duiden en denken – vaak terecht – dat Lean een oplossing kan bieden. Maar daarna wordt het al snel lastig.

Een beetje Lean bestaat niet
Lean is een ‘way of life’ en een keuze voor de lange termijn. Het gaat over het structureel aanpakken van processen, continue verbetering en investeren in mensen. Dat lijkt in schril contrast te staan met de behoefte aan snelle antwoorden.

Duidelijkheid in één dag

De Lean scan geeft een organisatie en haar management in één dag een haarscherp beeld van:

 • Het Lean verbeterpotentieel
 • Welke processen het eerst in aanmerking komen voor Lean
 • Hoeveel inzet dat van de eigen organisatie zal vragen
 • Hoe Lean daarbij kan helpen, en vooral: op welke terreinen is de organisatie klaar voor Lean – en welke niet?

Hoe werkt de LeanScan?

 • De Lean Scan start met een gedegen voorbereiding
 • We voeren een intake-gesprek en bestuderen relevante documentatie die u ons kunt verstrekken
 • We zetten een vragenlijst uit in uw organisatie. Op basis van de resultaten interviewen we betrokkenen van verschillende afdelingen
 • Vast onderdeel van het traject is een korte Lean awareness training voor het management, waarin de essentie van Lean wordt uitgelegd

De Lean Scan levert u op:

 • Een business case met het Lean verbeterpotentieel
 • Advies over de aan te pakken processen
 • Advies over volgorde en prioriteiten daarin
 • Inzicht in de vereiste inzet vanuit de eigen organisatie
 • Een eerste schets van de lean roadmap

Procesoptimalisatie

Procesoptimalisatie is de meest praktische kant van verbeteren. Denk aan het in kaart brengen van een proces, het detecteren van verspillingen van tijd en/-of middelen en het elimineren van die verspilling. Lean of Quick Response Manufacturing levert hiervoor een scala aan methoden en technieken.

Vrijwel elk bedrijf kent processen die nog vele malen sneller of eenvoudiger kunnen. Naast het weghalen van onnodige (vaak verouderde) processtappen, kan ook een optimaal ingerichte werkplek, standaardisatie of een compleet andere productiewijze tot de mogelijke interventies behoren.

Een kleine interventie kan al een hoop tijd en dus kosten besparen. Verspillingen als wachttijd, onnodige handelingen, transport en fouten, zijn de oorzaak van gemiddeld 90% van de totale doorlooptijd in de industrie! Herkent u uw verbeterpotentieel?

Veel verbetertrajecten mislukken omdat processen worden geoptimaliseerd zonder aandacht voor de borging van de verbeteringen. De organisatie veert langzaam terug in het oude gedrag en het verbetertraject wordt afgedaan als mislukt. Aandacht voor prestatiemanagement en houding & gedrag zorgt voor duurzame verbeteringen en cultuurverandering.

Materialen en middelen

Binnen processen werken mensen met middelen, het is belangrijk dat deze middelen op een juiste manier ingericht en gebruikt worden. Smit Supply Chain Advies helpt u bij de inrichting van uw systemen en werkplek. Een optimale inrichting zorgt voor een efficiënte en effectieve uitvoering van elk proces.